BEÜ’nün son yıllarda hızlanan uluslararasılaşma politikaları, hızla yükselen uluslararası öğrenci sayılarının yanı sıra akademik kadrosundaki yabancı öğretim üyesi sayısındaki artışı ile birlikte değerlendirildiğinde Üniversitenin uluslararasılaşma alanında kaydettiği yükselişini de gözler önüne seriyor.
BEÜ’nünsunduğu olanaklar yabancı akademisyenler için tercih sebebi
BEÜ’nün akademik kadrosunda 2011 yılında 1 yabancı uyruklu akademisyen görev yaparken bu sayı 2012 yılında 3’e, 2013 yılında 5’e yükseldi. 2014 yılında 11 olan yabancı akademisyen sayısı kadroya yeni katılan öğretim üyeleri ile 2015 yılında 15 oldu. Bir devlet üniversitesi olarak BEÜ’nün uluslararası akademik çevrelerdeki prestiji ve sunduğu olanaklar, bugün 3 profesör, 7 yardımcı doçent ve 5 okutmanı kadrosunda barındırmasının en temel sebepleri arasında yer alıyor.
Uluslararası akademik başarılara katkı sağladılar
Üniversitenin kadrosunda görev yapan öğretim üyeleri, akademik çalışmaları ile de göz dolduruyor ve Üniversitenin uluslararası alanda tanınırlığına katkıda bulunuyor. Uluslararası alanda 3 kitap, ulusal dergilerde 6 ve uluslararası indekslerce taranan dergilerde 24 makale, 7 kitap bölümü, 17 basılı bildiriyi Bülent Ecevit Üniversitesi adresi ile yayımlayan yabancı akademisyenlerin ayrıca alanlarında uluslararası tanınırlığı olan çeşitli derneklerde üyelik ve yöneticilikleri, dergi hakemlikleri, editörlükleri, düzenledikleri akademik toplantılar, ödülleri ve patentli yazılımları da bulunuyor.
Rektör Özer: “Akademik, bilimsel ve sosyal açıdan her türlü olanağı sunuyoruz.”
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Üniversite de son yıllarda yabancı akademisyen sayıdaki artışı değerlendirdi.Yükseköğretimde kalite standartlarının yükselmesinde üniversitelerin uluslararasılaşma çalışmalarının önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Özer şunları söyledi: “Uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilir olmanın yanında yabancı uyruklu öğretim elemanlarını istihdamını sağlamak için de iyi imkanlarasahip olmak önemli. Uluslararası alanda tanınırlığımız, sağladığımız akademik ortam yabancı bir akademisyen için öncelikli tercih sebebi oluyor. Üniversitemize çok sayıda yabancı uyruklu akademisyen başvuruda bulunuyor. Özellikle büyük şehirlere yakınlığı, şehrin doğal güzellikleri ve sosyal yaşamı da tercih edilmemizi sağlayan diğer unsurlar. Biz bu noktada seçici davranmanın ötesinde alanında isim yapan ve akademik olarak Üniversitemize değer katacak olan akademisyenleri tercih ediyoruz. Gerekli araştırma ortamlarını oluşturuyoruz.Yabancı dille eğitim veren vakıf üniversiteleri öncelikle tercih edilmesine rağmen Üniversitemizde bugün 3 profesör, 7 yardımcı doçent, 5 okutman olma üzere farklı ülkelerden gelen toplam 15 akademisyenimiz var. Bilimsel olarak Üniversitemize önemli katkılar sağlıyorlar. Akademik çalışmalarını Üniversitemiz adına devam ettirmeleri de bizler için önem taşıyor. Hedefimiz her fakültede öğretim üyesi sayısını en az % 10’u kadar uluslararası öğretim elemanlarının yer almasıdır. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Ben süreçte katkıda bulunan birimlerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.”
YORUM YAZ