Bugun...
MÜDÜR OLMAK KOLAY, ÖNEMLİ OLAN YÖNETİCİ OLABİLMEK…


Mustafa ÖZKAN Başyazı
 
 

Değerli okuyucular, tanıyanlarınız iyi bilir.  Dilim döndüğünce gördüğüm eksiklikleri çarpıklıkları dile getirip bir nebze düzelmesine katkı sağlamaya çalıştığımı. Uzun zamandır bu konuda sessizliğe bürünmüştüm. Açıkçası yaşanılan duyarsızlıklar dan dolayı kırgındım. Fakat karakter bu değişmiyor. Yine başladım gördüğüm yanlışları dile getirmeye..

Malum ülkemiz şu sıra tüm dünya ülkeleri gibi corona virüsünden ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Alınan önlemlere uyulması hepimizin sağlığı için önemlidir.  Bu süreçte başta özveri ve büyük risk altında çalışan sağlık personellerimize en içten teşekkürleri ve şükranlarımı sunuyorum. Yine yaşamımızı sürdürmek için gerek kamuda gerekse özel sektörde aynı gayreti gösteren tüm çalışanlara da teşekkür ederim.

Fakat Kdz.Ereğli vergi dairesinde ismini bilmediğim kayıt memuresi ile vergi dairesi müdürüne asla teşekkür etmeyeceğim ve  yaptıkları yanlış  yaklaşımı siz değerli kamuoyu ile paylaşacağım.

Ülkemizde olağan işleyişinin durma noktasına geldiği bu günlerde vatandaş olarak bizlerde sorumluluklarımızı yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Prosedür açısından online ile ödenmesi mümkün olmayan idari para cezalarını ödemek için bugün saat 16.00 gibi Kdz.Ereğli vergi dairesine gittim. Kapı güvenlik tedbirlerinden ötürü kapalıydı. İçeriden görevli çıktı. Ben idari para cezası ödemek için geldiğimi, arkamdaki arkadaşta beyanname vermek için geldiğini söyledi. Arkamdaki benimde tanıdığım arkadaşa sizi alamam deyip beni içeri aldı. Daha önceden aynı işlemi yaptığım için evrak kayıt birimine yöneldim. Bankoda değil de en arka masada oturan maskeli bayan evrakları bankoya koymamı bitince çağıracağını söyledi. O sırada salonun ortasında bulunan masanın yanındaki sandalyeye oturup beklemeye başladım. Gelen telefona baktım. Telefon ile  konuşurken işlemi yapan memure hanım bağırarak sanki çocuk azarlar gibi  “kaydınız tamam burada telefon ile konuşamazsınız “ diye seslendi. Pardon sağlık tedbirlerine sözümüz yok fakat çocuk azarlar gibi burada telefon ile konuşamazsınız demenin alınan tedbirler ile ne bağlantısı var dedim. Biz tedbirlerimizi maksimum düzeyde tutuyoruz demez mi?

Şimdi öncelikle bu memure hanıma şunları söylemek istiyorum;

Birincisi vergi dairesi sizin ahkam keseceğiniz şahsınıza ait bir kurum değil, biz vatandaşlara hizmet vermekle yükümlü bir  kurum. Hata yapmış olsak dahi çocuk azarlar gibi vatandaşı azarlayamazsınız ki ortada şahsıma ait bir hata da söz konusu değildir. Azarlamaya hevesli iseniz bence egemen olduğunuz yerlerde bu eylemleri gerçekleştiriniz.

Vergi dairesi ego tatmin yeri olmadığı gibi içinde bulunduğumuz şu stresli günlerde mecburen çalıştığınız için bunun acısını vatandaştan çıkarma yeri de değil.  Aynı risk ile bizlerde karşı karşıyayız. Buna rağmen sorumluluklarımız gereği ödeme için oraya geliyoruz. Bunu yapıyoruz diye size mı kızmalıyız?

Yaşadığım bu olumsuzluğu müdür beye iletmek için iki kere odasına çıktım. Odasının kapısı açık ama içeride yoktu. Memurlara müdür beyi sormaya başladım. Bir bayan çalışan, odasının içinde başka bir oda daha var, orada olabilir, bakayım dedi. Dediği gibi de çıktı. Müdür bey sekretarya ya gelerek, bir eli cebinde diğer eli ile yaklaşmamamı işaret ederek ( ki kapının girişinde sağlık tedbirinden ötürü durmuştum) siz Mustafa Özkan mısınız diye sordu. (belli ki ben onu ararken şikayet edeceğim memure hanım benden önce çarpık bilgi vermiş) Evet dedim. “ taa içeri kadar girmişsiniz “ demez mi… Müdür bey ben zorla girmedim, yapacağım işlemi söyledim görevli içeri aldı. Ben başka bir konu için size geliyorum siz ben sanki zorla içeri girmişim gibi hareket ediyorsunuz. Ben memurunuz tarafından maruz kaldığım yanlış yaklaşımı size iletmeye geldim siz daha da yanlış yaklaşıyorsunuz, böyle bir müdürü olduğu için memure hanım beni az azarlamış ineyim daha fazla azarlamasını söyleyeyim dedim.

Bir müdürün bir yöneticinin yaklaşımına bakın… Arkadaki oda dinlenme odası mıydı? Dinlenmesinden mi mahrum ettim anlayamadım. Bu yaklaşımını ve yaşanılanları ilgili makamlara ileteceğimi ve sadece şikayet ile kalmayacağımı belirttim. Şikayet etmemin anayasal hakkım olduğunu söyleyerek aşağıya peşimden gelerek kapıyı açıp beni içeri alan görevliye bağırdı.

Şimdi müdür beye sormak istiyorum. Diyelim kapıdaki görevli beni içeriye almadan evrak kaydını ve tahakkuk evraklarını yaptırdı, ödemeyi kapıda mı alacaktı?

Müdür bey siz yanlış insana kızdınız. Kapıdaki görevli işini doğru yaptı. Sizin uyarmanız gereken kişi vatandaşı çocuk azarlar gibi azarlamaya kalkan memure hanım olmalıydı. Fakat bu ayrımı yapacak yöneticilik vasfınız olmadığını yaşayarak gördüm. Umarım yetkililer de görür.

Biz kamu kurumlarını temsil edenlere Devletimizin temsilcileri olduğu için saygı gösteririz. Elimiz cebimizde hatta önümüz açık bile karşılarına çıkmayız. Fakat sizler vatandaşının karşısına eli cebinde, ültimatom verir gibi yaklaşarak makamın gücünü yanlış kullanamazsınız. Bizim devlet geleneğimiz ile örf ve ananelerimiz sizin yaptıklarınızla örtüşmez.

Sayın Müdür, şikayet ile kalmayacağım dediğim için bu konuyu kamuoyuyla paylaşıyorum. Belki kamuoyu baskısıyla müdürlüğün gereği olan yöneticiliği yaparak vergi dairesinin vatandaşa hizmet vermekle yükümlü olduğu bilinci ile hareket eder ve ettirirsiniz.



Bu yazı 2470 defa okunmuştur.

YORUMLAR
2 Yorum

Fatih can
21-03-2020 21:21:00

Müdür olsan ne olacak. Eğitim ailede başlar. Bağırıp çağırmakla, vatandaşı azarlamakla müdür olacağını zannediyor. ilber ortaylı hocamizin dediği gibi eğer bu ülkede o gorevi yerine getiremeyecek insanlara o makami haketmeden verirseniz işte yavaş yavaş belirtiler başlar. Liyakat önemli bir husus.

Ismi lazim değil
21-03-2020 08:52:00

Bravo mustafa bey. Memurlar oradaki idareciden cok dertli. Her turlu mobbingi uyguladigi söyleniyor. Arkadaki dinleme odasi tabirinize ise bayildim

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANAN HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI