Bugun...
Vatandaşın derdini dinlemeyen Emniyet müdürü istemiyoruz!


Mustafa ÖZKAN Başyazı
 
 

Değerli okuyucular,

Bu köşe yazımda, vatandaşın can ve mal güvenliğini korumak için faaliyet gösteren değerli kurumlarımızdan biri olan polis teşkilatımıza yakışmayacak şekilde görev yapan memurlardan ve bu durumu iletmek için görüşmek istediğim kdz.Ereğli ilçe emniyet müdürünün benimle görüşmek istememesinden bahsedeceğim.

Geçen hafta sonuna doğru ilçe emniyet müdürlüğünden arandım. Sesli ortamda olduğum için duymadım. Yapım gereği müsait olmadığımdan veya duymadığımdan açamadığım tüm arayanlara dönerim. Aranıldığım sabit hattı da aradım. İlçe emniyet müdürlüğü çıktı. Aranıldığımı söyleyince ilgili birime aktardılar. İsmimi söyleyip beni aramışsınız dedim. Telefona çıkan görevli bir ifade için aramışızdır dedi. Bugün geçti yarın gelirsiniz ifade vermeye dedi. Bende ifade konusunu sordum telefonda bilgi vermiyoruz dedi. Bunun üzerine bende size ifade vermek için gelmeyeceğim, savcılığa vereceğim dedim. Konuyu sormamdaki amaç yasaların verdiği hakka istinaden gerek görürsem avukatımı da yanımda götürmek istemem ve avukatımla program yapabilmekti. Bunda yanlış olan nedir?

Eğer cinayet, yaralama, vb gibi ciddi konular olsa zaten telefon ile karakola davet etmezsiniz. Bundan hariç konular için telefonda bilgi veremeyiz cevabının hiçbir yasal ve mantıklı tarafı da yoktur.

Ertesi sabah on gibi işyerime sivil bir araçla iki şahıs geldi. Bir hışım ile beni sordular. Benim dedim. Madem sen gelmiyorsun biz seni almaya geldik, hadi bizle geliyorsun dediler. İyi birde ters kelepçe takaydınız. Gelmeme sebebimi yukarıda izah ettiğim gibi gelen görevlilere de izah ettim. Avukat gerektiğinde zaten çağırırdın dediler. Oldu benim avukatımda sadece bana 7/24 hizmet veriyor, aradığımda hemen koşa koşa gelir!

Benim mi kafam farklı çalışıyor yoksa bu arkadaşlar hiç mi vatandaşın işini programını düşünmüyorlar. Neyse aracıma yöneldim. Arabanla değil bizim aracımızla geliyorsun dediler. Bende beni tekrar geri mi bırakacaksınız dedim. Hayır dediler. O zaman neden sizin arabanızla gelip dönmek için uğraşacağım dedim. Zaten amaçları uğraştırmak olmamış olsa aracına yönelen birisine bunu demezlerdi. Onları dinlemeden aracıma binerek önlerinden karakola gittim. Arkadaşların karakola gelmiyorum demem zorlarına gitmiş olacak ki almaya geldikleri andan itibaren ve odalarına yönelirken, geç, otur gibi emir sözcükleri ile konuştular. Kendilerine benim ile düzgün konuşmalarını, askerliğimi yapalı 30 sene olduğunu, emir alarak iş yapmadığımı, karakolda da ifade vermeyeceğimi söyleyerek odadan müdür beyle görüşmek için çıktım. Ne mümkün tüm polisler görüştürmemek için set oldular. Sonrasında karakol amiri komiser gelerek olaya müdahale etmeye kalktı ve bizi odasına aldı. Amir bey sorunu çözmek yerine ateşe körükle gitmeye ve makamın gücünü göstermeye çalıştı. Bilmediği bir şey vardı. Ben Devletimin kurumlarından bugüne değin hiç korkmadım. Efendim savcı beyin vekili imiş, savcı bey talimat vermiş, ifademi alacakmış vs vs. İfademi size vermiyorum zorla mı alacaksınız dedim. Bunun üzerine talimat verdi ifade vermek istemediğimi tutanak altına alıp savcı beye götürülmemi istedi. Tutanak tutuldu, hastaneye rapora götürüldüm, akabinde savcı beye ifadeye götürüldüm. Götürülme sırasında araç sürmelerinden bahsetmeyeceğim. Ardından Savcı beye ifademi verdim ve yaşatılanlardan da bahsettim.

Özetle kraldan çok kralcılık yapmaya kalkan bir görevli, gerekli bilgiyi vermemiş, bunun üzerine savcılığa ifade vermek isteyişimi hazmedemeyip devletin, savcı beyin ve benim zamanımdan gereksiz yere onca vakit kaybına sebep olmuştur.

Emniyet müdürü ile görüşmek istememim sebebi de,  yetkilisi olduğu karakolda yaşanılan bu sıkıntıyı anlatıp benim gibi başka vatandaşlarında bu şekilde muameleye maruz kalıp mağdur olmamaları idi.

Maalesef bu mümkün olmadığı gibi randevu talebi sırasında kalemindeki görevlinin de yaklaşımı farklı değildi. Gerçi bu yaşanılanlardan sonra farklı bir sonuç beklemekte normal değil. Ortada işini düzgün yapmayan, vatandaşla diyaloğu baştan sona yanlış bazı çalışanlar var ve bu sıkıntıları dinlemek istemeyen bir Emniyet müdürü.

Bu yazımla amacım gözbebeğimiz olan bir kurumu karalamak değil, bahsi geçen karakolda çok değerli, işini düzgün yapan, canla başla çalışan birçok memur arkadaşımız var. Amacım yakışmayacak şekilde görev yapanların olması gerektiği gibi hizmet vermelerinin sağlanabilmesidir. Fakat bunun içinde o kurumun başındakinin sıkıntıları dinleyip çözüm üretmesi gerekir. Bu da mümkün olamadığı için olayı kamuoyu ile paylaşmaktan başka çarem kalmadı.

Burada takıldığım konu ortada bir sorun varken bunu iletmek adına görüşme talebimin kabul edilmemesidir. Yoksa Emniyet müdürü ile görüşüp başı göğe erdiğini sananlardan değilim.  Benim yaşım 57 ve yıllardır özel sektörde hizmet vermekteyim. Siyasi ve devlet terbiyesine sahip birçok yetkili ile de çokça birlikteliğim oldu.  İlçe emniyet müdüründen çok daha kıdemli ve yetkili olan bu şahsiyetler, makamın gücünü arkasına almak yerine o gücün getirdiği tevazu ile kapıda karşılayıp kapıya kadar uğurlarlardı. İşte olması gerekende budur. Belki o şahsiyetler makamlarından gitmişlerdir fakat benim gibilerin gönüllerinden asla gitmeyeceklerdir. Burada yazıya konu ilçe emniyet müdüründen beklentim zaten bu yönde değildir. Ortada müdürü olduğunuz kurumda yaşanan sıkıntılar ve bunu size iletmek isteyen bir vatandaş var ve siz bu talebi yerine getirmiyorsunuz. Sizin böyle bir keyfiyetiniz olamaz, siz vatandaşa hizmet etmekle mükellefsiniz. Vatandaşı dinlemek zorundasınız. Aksini icra etmek istiyorsanız kamu kurumunda görev yapmayacaksınız.



Bu yazı 1738 defa okunmuştur.

YORUMLAR
4 Yorum

mustafa özkan
05-03-2023 13:46:00

Pascal nouma,

Yorumlarına cevap hakkımı kullanıyorum.

Konuya bu denli dâhil olman yazıda eleştirdiğim yanlışları yapan zihniyet ile aynı düşüncede olduğunu hatta onlardan biri, amiri, müdürü olduğun ihtimalini ortaya koymaktadır. Sen ne kadarda çakma isim ile yorum yapsan da IP adresinden gerçek kimliğin ortaya çıkacaktır.

Öncelikle ortada yazdığın gibi incinen birilerinin olduğu doğrudur. Fakat o ben değilim. Belli ki aklınca alaylı üslup ile yorum yapman incinen tarafın sizler olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Benim yaptığım sadece hayat felsefem gereği her zaman olduğu gibi yanlış yapan ile mücadeledir. Sizlerin böyle bir anlayışını olmadığından bu eylemlerimi aklınızca farklı yorumlayabilirsiniz.

Belli ki yazıya cevap verirken ne demek istediğimi anlamamış ya da işine gelmediği için anlamak istememişsin. Mesele istenen ifadeyi vermemekte değildi. İstenen ifadenin konusunun söylenmemesi idi. İşlerini olması gibi yapsalardı o ifadeyi vermekten geri de durmazdım. Çoğu zaman da görevlilerin işlerini kolaylaştırmak için üstüme vazife olmayan bilgileri toparlayıp sunmuşumdur. O nedenle önce yazının içeriğini biraz kafa yorup anlamaya çalış derim. Olayın sebebine, yanlışlarına dikkat edeceğine haklı tepkimi incinmeye bağlamış hatta beyzademiz çok mu incinmiş diyerek aklınca alay etmeye kalkmışsın.

Bana hiç kimse istemediğim şekilde davranamaz, buna dün de izin vermedim bugünde, yarında izin vermeyeceğim. Hak arayışımı çıkıntılık olarak değerlendirmişsin. Sizin gibi zihniyette olanlar alışmışlar karşılarındakini el pençe görmeye, farklı duruş sergileyeni görünce sizde alerji yapıyor.

Maalesef her kurumda olduğu gibi burada da işini layıkıyla yapmayan görevliler, amirler müdürler olmuştur. Kimsenin bu değerli, vatandaşın can ve mal güvenliğini koruyup kollamak için görev yapan kurumuna yakışmayacak şekilde hareket etmesini doğru bulmuyorum.

Benim cesaretimi sorgulayacak kişinin öncelikle kendi ismi ile yorum yapması gerekir. Zaten işine gelmeyen bir yorumda beni araştırmamanızdan bahsetmişler. Eminim araştırmış olsaydınız cesaretin varsa kelimesini birilerinin hayâlını kurmakta zorlandığı onca icraatı olan biri için kurmazdın.

Belki yalakalık sayılır diye gelen yetkililere hayırlı olsuna gitmeyen birine kırmızı halılardan bahsetmek senin acziyetini gösterir.

Yorumundaki yanlışlardan en büyüğü karakola gelen kişileri müptezel olarak ifade etmendir. İşte asıl yanlış, çarpık olan da bu zihniyettir. Bu zihniyete sahip olan yetkililerin de görev yaparken herkesi bu kefeye koyarak yakışmayacak şekilde hareket etmesi kaçınılmazdır ve benim gibi birileri de bu yanlışı ifşa eder. Oysa yasalar nezdinde aksi ispatlanana kadar herkes masumdur. Hukukta buna masumiyet karinesi denir. Karakola gelenlere bu yakıştırmayı yapmak sakat bir zihniyettir. Oysa oraya gelenler devletin desteği hizmeti için oradadırlar. Önce bu yanlış zihniyetinizi değiştirin.

Adam olmanın makam ile ya da beline silah takmayla da ilgisi yoktur. 25 yıl çift silahla gezmiş biri olarak adamlığı görev ve sorumluluklarını mütevazılık ile kurumuna yakışır şekilde yapanlara yakıştırırım. Bana cevap yazacaksan da gerçek isminle yazmanı öneririm. Cesaretimi sorgulayanın cesaretini görmek isterim. Bu işin peşini de bırakmam.

Pascal Nouma
02-03-2023 22:50:00

Benim yorumumu silmeseydiniz de görseydi herkes. Hoşunuza giden yorumu burada tutup gitmeyeni silmek de sizin karakterinizi gayet iyi yansıtıyo. Korkak olmayın, bütün yorumları tutun burada. Ben hakaret etmedim. Söylediklerim zorunuza gitmiş belli ki. Haksızsam haksızlığımı kanitlasaydiniz. Olay tamamen beyzadenin pohpohlanmamayi yedirememesidir. Aksini iddia eden buyursun yazsın. Cesaretiniz varsa bu yorumu da silmezsiniz

Vatandaş
01-03-2023 20:55:00
Pascal nouma adamın dik duruşu çok mu zorunuza gitti de çakma isimle aklınızca üstte çıkmaya çalışıyorsunuz. Alışmışsınız ya herkes karşınızda el pençe duracak. Biri çıkar davranışınıza göre hakettiginiz muameleyi yapar.Okuduğum kadarıyla yırtınmanıza rağmen ifadesini almayi da başaramamişsiniz. Benim tanıdığım bu adam yanlışlarınızın peşini bırakmaz. Adam gibi Görevinizi yapmamişsiniz belli, barı adamı bir araştırsaydiniz.
Pascal nouma
28-02-2023 22:03:00

Beyzademiz çok mu incinmiş? Polisin tek muhatabı sensin tabi, kapida çiçeklerle kırmızı halılarla karşılanacaktın öyle mi? Akşama kadar bin tane muptezelle uğraşan adamlar sana şeker lokum mu ikram edeceklerdi? İnsan gibi telefonla aranıp çağırılmışsın işte ne diye çıkıntılık yapıyorsun? Kim davrandıysa güzel davranmış, hakettiğin muameleyi görmüşsün

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
SON YORUMLANAN HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR
Henüz anket oluşturulmamış.
YUKARI