Bugun...


DİYALİZ HASTALARINA ÖNEMLİ UYARI
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Can diyaliz merkezi doktoru Bünyamin Altundal, diyaliz hastalarını özellikle kış aylarında beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyardı.

DİYALİZ HASTALARINA ÖNEMLİ UYARI

Kdz. Ereğli’de faaliyet gösteren Can diyaliz merkezi doktoru Bünyamin Altundal, diyaliz hastalarının bağışıklık sistemlerinin, diğer hastalara göre daha zayıf olduğunu kış mevsiminin, diğer hastalara göre diyaliz hastaları açısından daha zor geçtiğini söyledi.

Diyaliz hastalarının beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerektiğini belirten Altundal, “Diyaliz hastalarının günlük hayatlarında dikkat edecekleri en önemli konu beslenmelerdir. Diyaliz öncesindeki alışkanlıkları bırakıp, diyalize uygun şekilde sıvı kısıtlaması, meyveler ve diyetisyenlerin önerdiği gıdaları önerilen şekilde almaları gerekir. Bu konuya dikkat etmeyen hastalarımız sıvı fazlalıkları ve potasyum yüksekliği dolayısıyla acil durumlarla karşılaşabilmektedir. Gerçekten birçok hastalığın, kronik hastalığın kuralları olduğu gibi diyaliz hastalarının da uyması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uyulduğu takdirde hayat konforlarında bir değişiklik olmaksızın hayatlarına devam edebileceklerdir”  

Diyaliz hastalarına uygulanan aşılar ile ilgili bilgiler veren Altundal, şunları söyledi: “Diyaliz hastalar aynı zamanda vücut direnci düşük hastalardır. Dolayısıyla bundan korunmak için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan bu hastalarımıza aşı uygulamalar yapılmaktadır. Pinemekok ve grip aşıları her yıl rutin olarak yapılmakta, Pinemekok aşıları 5 yıl koruyucudur, grip aşısı ise her yıl yapılmaktadır. Tabi ki her ne kadar aşı yapılmış olsa bile gripten yüzde yüz oranında korunmamaktadır. Burada hastalarımıza düşen en önemli şey gribal enfeksiyonlardan korunmak için hayat bilgisi kurallarını uygulamalarıdır. Bu nedir? Yani dışarı çıkarken soğuktan korumasına gerektirecek ona uygun kıyafetler ve ayakkabı, artı özellikle hastalarımızdan şunu rica ediyoruz. Sağlık Bakanlığının geçtiğimiz yıllarda domuz gribi vakasında tokalaşmayın ve öpüşmeyin noktasında bir uyarısı vardı, biz bu uyarıyı yinelemek istiyoruz. Gerçekten grip olan insanlar damlacık enfeksiyonu yoluyla yani temasla ve ortak havayı teneffüs etmekle gribe yakalanabilmekte, bu da direnci düşük olan hastalarımızda prenomi, bronşit ve akciğer enfeksiyonu gibi başka enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Bu açıdan bu basit ama önemli olan kuralı uygulamamız lazım, ellerimizi gerektiğinde yıkamayı ihmal etmemiz lazım, onun dışında gribal enfeksiyon geliştiğinde de rutin uygulamalar olan semptomatik tedavi dediğimiz ateşi yüksek ise düşürmek, özellikle şunu hayat bilgisi kuralı olarak tüm hastalara ve sağlıklı insanlara da hatırlatmak istiyorum. Acillerde çalıştığımız dönemlerden çok iyi biliriz.  Hasta üşür, titrer, ateşi 40 derecedir üşüyorum diyerek gelir ama üzerinde 2-3 kat battaniye ve kıyafet vardır, bu bizim hastalarımız için geçerlidir. Ateşi yüksek hastada vücut kendisini hayati organlarını beyini ve kalbi korumak için uçlar soğuk olur, eller ve ayaklar buz gibidir. Ama anla ve göğse elimizi koyduğumuzda sıcaktır, derece ile ölçtüğümüzde ateşi yüksektir. Hasta titremesini üşüme zanneder ve üzerini daha çok örter, gerçekten bu konuda basit olan uygulama artık her evde derece var. Buna dikkat edersek, yapacağımız doktorumuzun önerdiği ateş düşürücü almak, kalın kıyafetleri çıkarmak ve gerekirse ılık suyla duş almak basit çözümlerdir. Onun dışında da beslenmemize dikkat edeceğiz. Kış meyvelerinden özellikle bizim hastalarımız için potasyum olarak zengin gıdalara, örneğin mandalina ve portakal’ı ölçülü olarak tüketmek zorundalar, zaten muz ve diğer gıdalardan uzak dururlar ama, mevsimler meyvelerden zaman zaman aşırıya kaçılması halinde potasyum yüksekliği yaşadığımız hastalar olmuştur. Ben bu konuda hastalarımızdan beslenmelerine dikkat etmeleri ve doktorların tavsiyelerine uymalarını öneriyoruz”

Diyabet  ve diğer hastalıklara karşı obezite  ve kötü beslenmeden uzak durulması gerektiğini ifade eden Altundal, şöyle konuştu: “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan obezite ile savaş adlı bir kampanya, var. Obezite ile savaş aynı zamanda daha sonra doğabilecek diyabet hastalığını ve her beş diyabet hastasından bir tanesi de uzun vadede diyaliz hastası olmaktadır. Dolayısıyla bataklığı kurutmak anlamında düşünürsek obezite ile kötü beslenme alışkanlığından uzak durmalılar. Diyabet hastalarına gelince, diyabetin kurallarına uymayan hastalar uzun vadede böbrek, kalp, göz ve damar sistemi ile ilgili çok ciddi problemler yaşamakta yaşamlarının geri kalanını diyalize girmek zorunda kalmaktadırlar. Burada yapılacak olan uyarı diyalize hastası olmadan önce bunlara tedbir alınması, gerçekten ekonomik yük olarak kamuya ve devlete gelen yükün önlenmesi açısından çok ciddi bir önem arz ediyor, artı iş gücü kaybı ve sağlığımızdan kayıp gibi üzücü sonlar yaşamaktayız. Hastalığı başında önlemek lazımdır”

Diyaliz hastası yakınlarına da uyarılarda bulunan Altundal, sözlerini şöyle tamamladı: “Diyaliz hastası olan eve gelince bu konuda duyarlı aileler var. Yani biz hasta ile ilgili süreci diyaliz ve diyalizde uygulanacak kısmı biz yürütüyoruz zaten, ama önerdiğimiz ilacın tarifi kullanımı, hastanın diyetine uyması, sıvı kısıtlaması, kış meyveleri, diğer meyve ve beslenmelerinde ki destekleri gerçekten ciddi önem arz etmektedir. Bazı hastalarımız belli yaş ortalamasının üzerinde olması, bazen kronik hastalıklar nedeniyle iletişim kurmakta zorlandığımız hastalar oluyor. Burada hasta yakınlarımız devreye giriyor. Gerçekten ilgili ve alakalı ve fedakar hasta yakınları ile bu işin çok daha sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü söyleyebiliriz. Kurallarına uyulduktan sonra birçok hastalığın oluşturduğu zararlar en aza indirgenebilir, bu da sağlıklı yaşam için bir şarttır. Tanıdığımız birçok meşhur var diyabet hastası böbrek yetmezi ama olan hayatlarını idame ettirip işlerini yürütmüşler. Hastalarımız doktorlarını dinlesinler, onların söylediklerine uysunlar emin olsunlar hizmet konusunda hiçbir aksama yaşanmayacaktır”

 

 




Bu haber 4575 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANAN HABERLER
YUKARI